Μαζικό – μαχητικό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων ενάντια στο πολυνομοσχέδιο λαιμητόμο για τα εργασιακά δικαιώματα του λαού μας και την παρουσία του πρωθυπουργού στα Γιάννενα

?

Μαζικό – μαχητικό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων ενάντια στο πολυνομοσχέδιο λαιμητόμο για τα εργασιακά δικαιώματα του λαού μας και την παρουσία του πρωθυπουργού στα Γιάννενα

Μαζικό «παρών» έδωσαν οι εργαζόμενοι της πόλης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για πραγματοποίηση συλλαλητηρίου ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή στοχοποιώντας τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του λαού μας.

Στη συγκέντρωση ξεχωριστή ήταν η παρουσία εργαζομένων από τις προνοιακές δομές της «Μέριμνας». Η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Πρόνοιας, Σπυριδούλα Δαρδάνη και εργαζόμενη στη δομή κατήγγειλε τους εκβιασμούς της διοίκησης της μη κερδοσκοπικής εταιρείας να μετατρέψει τις συμβάσεις εργασίας τους σε καθεστώς με μπλοκάκι μετά από χρόνια δουλειάς και τις απειλές για μία ανανέωση των συμβάσεων των εργαζόμενων που αντιδρούν στις αντεργατικές ανατροπές.

Μαχητικό «παρών» για ακόμη μία φορά έδωσαν οι εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ Market In που διεκδικούν την επιστροφή τους στη δουλειά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η παρουσία τους στο συλλαλητήριο αποτέλεσε μία ακόμη ευκαιρία να αναδειχθεί το παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους».

Ο Θανάσης Κονταξής,  πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης την ίδια ώρα της συγκέντρωσης, κατήγγειλε: «να μας πει τι θα γίνει επιτέλους με τους εργαζόμενους του πρώην Καρυπίδη, τώρα Market In, που έχουν δικαιωθεί ακόμα και από αυτά τα αστικά δικαστήρια και θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει για δουλειά. Πως γίνεται η εργοδοσία να επικαλείται ότι δεν πάνε καλά οι δουλειές, να ανοίγει καινούργια καταστήματα στα Γιάννενα χωρίς να προσλαμβάνει τους παλιούς εργαζόμενους, ενώ είναι υποχρεωμένη με δικαστική απόφαση. Γιατί το κράτος το επιτελικό που έχουν φτιάξει σφυρίζει αδιάφορα; Απαιτούμε να γυρίσουν για δουλειά στα Market In οι έντεκα εργαζόμενοι τώρα.»

Αστυνομοκρατούμενη πόλη

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας να μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε περίκλειστο φρούριο επιδιώκοντας να απαγορεύσει την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου.

Από νωρίς το απόγευμα διμοιρίες των ΜΑΤ αξιοποιώντας λεωφορεία της Ελληνικής Αστυνομίας απέκλεισαν την Αβέρωφ, κεντρική οδό της πόλης.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα ασφαλείας κινήθηκε προς το κέντρο της πόλης μέσα από τους πεζόδρομους επιδιώκοντας να ολοκληρώσει την κινητοποίηση των σωματείων. Αντί αυτού η Ελληνική Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό, μετακινώντας πλήθος διμοιριών, απόκοψε την κυκλοφορία δρόμων και επιχείρησε να εμποδίσει την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου. Με τρία διαφορετικά μπλόκα στο κέντρο της πόλης (Αβέρωφ, Λόρδου Βύρωνος και Κάνιγγος, 28ης Οκτωβρίου και Φώτου Τζαβέλα), διμοιρίες των ΜΑΤ κατά συρροή στοχοποίησαν την κινητοποίηση του ΕΚΙ.

Η στοχοποίηση της κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου από την Ελληνική Αστυνομία απέδειξε στην πράξη πώς το δόγμα «νόμος και τάξη» αντιμετωπίζει τον αγωνιζόμενο λαό ως εχθρό. Αποδείχτηκε πως η ανάπτυξή τους δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού μας να κινητοποιείται και να διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων και των συνδικαλιστών, η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και στη συλλογική συνδικαλιστική δράση συνολικότερα, πάνε χέρι – χέρι με την απαγόρευση των διαδηλώσεων, επιδιώκουν σιγή νεκροταφείου.

Με την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΕΚΙ,  Νίκος Έξαρχος. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση για την προετοιμασία της επιτυχίας της απεργίας στις 24 Σεπτεμβρίου. Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία πέραν από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων έχουν πάρει τα σωματεία οικοδομών, εμποροϋπαλλήλων, φαρμακοϋπαλλήλων, επισιτισμού-τουρισμού, ιδιωτικής εκπαίδευσης, ιδιωτικής υγείας – πρόνοιας, συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού Ιωαννινων.