Ρεπορτάζ από την απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων

Από τα ξημερώματα της Τρίτης, οι απεργιακές φρουρές του εργατικού κέντρου Ιωαννίνων βρέθηκαν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες στις επάλξεις της περιφρούρησης της απεργίας. Περιφρουρήθηκε το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού της εταιρείας «Ζαγόρι» όπου όλους τους προηγούμενους μήνες καταγράφηκαν καταγγελίες για εντατικοποίηση της δουλειάς και εργατικά ατυχήματα.

Η απεργιακή συγκέντρωση του εργατικού κέντρου ξεκίνησε στις 10 το πρωί με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του φοιτητικού συλλόγου Ιστορικού -Αρχαιολογικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μουστόγιαννη Μιχάλη. Με γλαφυρό τρόπο καταγγέλθηκε το σημερινό Πανεπιστήμιο – επιχείρηση ως εργαλείο για την επιτάχυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης μέσα από την ποικιλόμορφη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στη ζωή του. Αναδείχθηκε πως η κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου είναι ακόμη ένα βήμα στον κρίκο περαιτέρω εμπορευματοποίησης του πανεπιστημίου και ενίσχυση της καταστολής απέναντι στο φοιτητικό κίνημα.

Ακολούθησε χαιρετισμός από την Σπυριδούλα Δαρδάνη εργαζόμενη στην ΜΚΟ «Η Μέριμνα» και προέδρου του σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Πρόνοιας του νόμου. Η ομιλήτρια κατήγγειλε τη διοίκηση της δομής που συστηματικά επιδιώκει το τελευταίο διάστημα την αλλαγή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων σε απασχόληση με μπλοκάκι. Παράλληλα κατήγγειλε απολύσεις εργαζομένων που όλο το προηγούμενο διάστημα αντιστάθηκαν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αφού δεν προχώρησε η διοίκηση της δομής στην ανανέωση των συμβάσεων εργασίας τους.

Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι η ουσιαστική υποβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών προς τα παιδιά ΑΜΕΑ της πόλης, με βαθύτερο κίνητρο την στήριξη λειτουργίας αντίστοιχων ιδιωτικών δομών.

Στη συνέχεια της απεργιακής συγκέντρωσης χαιρετισμό απηύθυνε η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, πρόεδρος του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Ιωαννίνων, εργαζόμενη στα σούπερ μάρκετ Market In (πρώην Καρυπίδης). Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

εκ μέρους των εργαζομένων του Market-in (πρώην Καρυπίδης) θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά από δύο χρόνια αγώνα με απεργίες κινητοποιήσεις, με μηνύσεις, συλλήψεις, κρατική καταστολή, με ΜΑΤ και μπράβους της νύχτας που επιστρατεύτηκαν να μας χτυπήσουν, μόλις χθες ενημερωθήκαμε ότι  η δικαστική απόφαση που εκκρεμούσε μας δικαιώνει, δικαιώνει τον αγώνα μας. Η απόφαση λέει ότι είμαστε πλέον και επίσημα εργαζόμενοι της Market In, κερδίσαμε τις θέσεις εργασίας μας και τα δεδουλευμένα μας αξίας 300 χιλιάδων ευρώ.

Απαιτούμε αυτή η απόφαση να εφαρμοστεί εδώ και τώρα.

Η δικαστική αυτή απόφαση, είναι αποτέλεσμα του αγώνα που δώσαμε όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους της πόλης, με τη στήριξη όλων των ταξικών δυνάμεων, την αλληλεγγύη της πόλης. Από αυτόν τον αγώνα και την αλληλεγγύη που μας εκφράστηκε αντλήσαμε δύναμη,  μας έκανε να αντέξουμε όλα αυτά τα χρόνια, να μην το βάλουμε κάτω, να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε. Τέτοιους αγώνες θέλει να χτυπήσει τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το πολυνομοσχέδιο σκούπα που φέρνει για τη λειτουργία των συνδικάτων, για την οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς. Γιατί δεν θέλει να κουνιέται φύλλο, γιατί μας φοβούνται, φοβούνται τους αγώνες, όπως αυτός ο αγώνας που δώσαμε όλοι στο Market In. Δεν θα τους περάσει, τέτοιες νίκες μας πεισμώνουν, μας δυναμώνουν, μας δίνουν κουράγιο, θάρρος να συνεχίσουμε να παλεύουμε καθημερινά για τη ζωή μας. Δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το σωματείο μας, γιατί αυτή είναι η δύναμή μας, το στήριγμά μας, για τους σκληρούς αγώνες που έχουμε μπροστά. Συνεχίζουμε για την εφαρμογή της απόφασης. Θα τους νικήσουμε».

Η απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την Κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων του νομού Νάκου Θανάση. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του ήταν η αναφορά του στα παραμύθια της «ανάπτυξης για όλους» που διατείνεται η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Η κανονικότητα», η «δίκαιη ανάπτυξη» ή «ανάπτυξη για όλους», έχει ως προϋπόθεση την διαρκή πρέσα στα εργατικά δικαιώματα και στις ανάγκες του εργαζόμενου λάου.

Αν κοιτάξουμε τι γίνεται στο νομό μας.

Στα χρόνια της κρίσης (2009 – 2016) Πίνδος, Νιτσιάκος, Βίκος, Ζαγόρι και Δωδώνη συγκέντρωσαν 4,5 δις. ευρώ έσοδα και 125 εκατομμύρια ευρώ κέρδη ως αποτέλεσμα εφαρμογής των μνημονιακών νόμων που επέβαλαν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση των μισθών, την αντικατάσταση παλιών με νέους – φτηνούς εργαζόμενους, τη γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Μόνο το 2017, οι πέντε αυτές βιομηχανίες συγκέντρωσαν 743 εκατομμύρια ευρώ έσοδα  και 36 εκατομμύρια ευρώ κέρδη. Δηλαδή ο πλούτος αυξήθηκε περισσότερο από κάθε χρόνια και η κερδοφορία τους υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με τα χρόνια της κρίσης.

Τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι; Οι εργασιακές σχέσεις και οι μισθοί της κρίσης ήρθαν για να μείνουν, ενώ η εντατικοποίηση κτυπάει κόκκινο δημιουργώντας ανεπανόρθωτα προβλήματα στην υγεία των εργατών και η δουλειά χωρίς ρεπό για ολόκληρες εβδομάδες είναι κανόνας.

Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει απορία. Αυτό είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, αυτός είναι ο καπιταλισμός. Οι κρίσεις και οι οποίες αναιμικές ανάκαμψης βασίζονται πάνω στη διαρκή του δίψα για το αίμα των εργαζομένων και των κατακτήσεων τους.»

Στη συνέχεια ανέδειξε τους στόχους του νέου πολυνομοσχεδίου:

«Η κυβέρνηση επιχειρεί για λογαριασμό του κεφαλαίου να επιφέρει με το πολυνομοσχέδιο νέο συντριπτικό πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις κλαδικές, ενώ ταυτόχρονα προωθεί διατάξεις για τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών.

Στόχος κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι η ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών, με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με πολύ χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας, μέχρι και το άθλιο επίπεδο που έχει επιβληθεί στον κατώτατο μισθό.»

Παράλληλα ανέδειξε την επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας από την συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ και τους τοπικούς της εκφραστές στα σωματεία της Πίνδου και της Δωδώνης που σήμερα εμπόδισαν τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν, δούλεψαν για την απεργοσπασία.

Μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης που κορυφώθηκε με την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα των σούπερ μάρκετ Market In στην Χαριλάου Τρικούπη.