Χαιρετισμός εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων ευχαριστούμε για την πρόσκληση στο συνέδριό σας και χαιρετίζουμε τις εργασίες του.

Το συνέδριο «πραγματοποιείται σε μια περίοδο που παραμένουν τα προβλήματα και στους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους με την αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας τα χνάρια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, παλιοί και νέοι θιασώτες της ανταγωνιστικότητας και του ευρωμονόδρομου δεν τσακώνονται για τις δικές μας ανάγκες αλλά για τα μάτια των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η φορολογία παραμένει ληστρική αφού και πάλι τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν το 93% των συνολικών φόρων που είναι αυξημένοι κατα 800 εκ. Ευρώ την ίδια στιγμή που οι ΑΕ, οι βιομηχανίες, οι εφοπλιστές με τον εθελοντικό φόρο πληρώνουν το 7%.

 Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί περιμένουν τους «ασυνεπείς» αυτούς που χρωστούν πάνω απο 500Ε, και αυτοί είναι πολλοί και θα γίνουν περισσότεροι γιατί ούτε οι τρέχουσες υποχρεώσεις μαζεύονται εύκολα. Την ίδια στιγμή σβήνονται με μια απόφαση χρέη μεγάλων εταιρειών.

Από την άλλη μεριά συνεχίζονται τα δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους είτε με μείωση της φορολογικών συντελεστών όπως από 10% σε 5% ο φόρος μερισμάτων, είτε μέσα από νέα «αναπτυξιακά κίνητρα».

 Οι 120 δόσεις, μπορεί να προβλήθηκαν σαν διέξοδος για τα συσσωρευμένα χρέη από την βαριά φορολογία και τις απλήρωτες εισφορές, όμως για μια δεκαετία θα είναι ένα βαρίδι για τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους. Αν η κυβέρνηση ήθελε το καλό των αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων θα επανάφερε το αφορολόγητο, θα καταργούσε το τέλος επιτηδεύματος για τις μικροεπιχειρήσεις, τον ΕΝΦΙΑ για την λαϊκή κατοικία, τον ΦΠΑ στα τρόφιμα κλπ. Τέτοια μέτρα χρειάζονται οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι.

Συνεχίζεται η επίθεση  στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στα ζητήματα της υγείας και πρόνοιας με την κυβέρνηση να φέρνει νέο ασφαλιστικό προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας. Το σύστημα των “τριών πυλώνων”, η μετατροπή της ασφάλισης των γηρατειών σε “ατομική υπόθεση” είναι κάτι που το ζουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες. Σε αυτό το σύστημα ξέρεις τι θα δίνεις αλλά είναι άγνωστο τι θα πάρεις, αφού τα χρήματα τα διαχειρίζονται “επενδυτές” που τα «επενδύουν», τα τζογάρουν δηλαδή στα χρηματιστήρια.

Ταυτόχρονα τα κρατικά πλεονάσματα είναι προσυμφωνημένα για δεκαετίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα κληθούν & πάλι «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα».

Να γιατί απέναντι στην κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων μόνο η κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, μπορεί να βάλει εμπόδια, να καθυστερήσει την εφαρμογή των αντιλαϊκών μεθοδεύσεων, να αποσπάσει θετικά μέτρα. Μπορεί να ανοίξει τον δρόμο, για να έρθουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, εισόδημα ικανό να θρέψει τις οικογένειες μας, κοινωνική ασφάλιση, δημόσια – δωρεάν υγεία και παιδεία  και τόσα άλλα που είναι απαραίτητα σήμερα.

Έχουμε θετική πείρα στην πόλη μας απο την κοινή δράση που αναπτύξαμε μαζί με το Εργατικό Κέντρο των Ιωαννίνων και το σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων, το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην διεύρυνση του ωραρίου, την προσπαθεια κατάργηση της Κυριακάτικής αργίας.

Εξ άλλου αυτή η κοινή δράση σωματείων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στην Αθήνα και αλλού είναι που κατάφερε να μπλοκάρει 3 πλειστηριασμούς μόνο το τελευταίο διάστημα.

Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία για να λειτουργήσουν σωστά, να συσπειρώσουν τα μέλη τους, να προωθήσουν τη συλλογική δράση και την αγωνιστική προοπτική. 

Όμως άλλος δρόμος δεν υπάρχει.  Ενώνουμε τη φωνή μας με την εργατική τάξη και τους βιοπαλαιστές αγρότες. Μαζί ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί απέναντι στον κοινό αντίπαλο.